Du skal mestre en helt særlig tegnestil, hvis du for alvor skal lykkes som facilitator. Og vil du blive en af de allerbedste, skal du finde en måde at tilpasse din tegnestil til din personlige måde at facilitere grafisk på. Du skal med andre ord finde ind til din helt egen streg! Det er en proces, der kan tage mange år, og som mange rutinerede facilitatorer endnu ikke helt er lykkedes med. Her kan du få det bedste udgangspunkt med 5 enkle tips til, hvordan du kommer godt fra land med praktisk grafisk facilitering.
1) Less is more Det kan ikke siges nok gange: Når det kommer til grafisk facilitering, gælder det om at holde ALT så simpelt som muligt. Det gælder dine tegninger, din tekst, og mængden af ord. Grafisk facilitering virker simpelthen ikke, hvis du efter mødet står tilbage med en overfyldt og mudret planche med alt-muligt-ingenting på. Det skal være overskueligt, kort og præcist. Så sænk ambitionsniveauet, og øv dig i at tegne ud fra geometriens simple grundfigurer. Og øv dig i at skrive tydeligt!
2) Øv dig! En af de eneste måder at blive god til grafisk facilitering på er ved at øve sig. Der er mange forskellige måder, du kan øve dig på, som udbygger forskellige dele af dine færdigheder som grafisk facilitator. Rent tegneteknisk skal du øve dig på nogle af de figurer, du ved, du kommer til at bruge meget. Fx mennesker, eller processammenhænge, industriskorstene eller miljøfigurer. Så hvis du skal facilitere møder om interne organisationsprocesser i Novo Nordisk, behøver du måske ikke at øve dig på at tegne en hest. Du kan også øve dig på den svære opgave, det er at få tegnet de vigtigste mødepunkter – hurtigt. Det kan du gøre ved at hænge en planche op derhjemme, og sætte radioen eller en podcast til, og så ellers tegne løs. Hvis du bruger en podcast, kan du med fordel sætte den på replay og give samme emne flere forsøg – så kan du se dine styrker og svagheder, og ikke mindst din udvikling! 3) Opbyg dit eget bibliotek hjemmefra Som i punkt 2 skal du starte med at sætte dig ned og lave en liste over, hvilke figurer du regner med at bruge meget i de situationer, hvor du er facilitator. En liste kan være så simpel som: procespile, træ, bjerge, menneske, grupper af mennesker, og vej. Her har du seks ikoner, som du kan øve dig på at tegne på en helt bestemt måde. På den måde bliver du helt sikker i netop disse tegninger, og du kan let hive dem frem fra baghovedet og ud på en ny planche uden at skulle bruge oceaner af tid og kræfter. Og det er guld værd, når man som grafisk facilitator skal balancere plancher, post-its og mødets input i høj hastighed!
4) Lav pindemænd og marsboere En af de største udfordringer for alle tegnere, såvel børnehavebørn og kunstmalere som grafiske facilitatorer, er mennesket. Og som grafisk facilitator kommer du ikke udenom at skulle have det menneskelige aspekt med. Det giver mening og identifikation, både for virksomheden og på din planche. Bestem dig på forhånd for, hvilken slags menneske du vil tegne – og hold dig så til denne form! I hvert fald i løbet af mødet. Det skaber sammenhæng og gør det hele lidt mere lækkert at se på for mødedeltagerne. De to letteste måder at tegne mennesker på, er enten den klassiske pindemand eller det lidt mere avancerede stjernemenneske. Pindemanden er meget simpel – måske for simpel til nogens smag. Stjernemennesket har den fordel, at det har fylde som et menneske – uden at ligne det derudover. På den måde får du skabt en større identifikation, men uden at du falder i detaljefælden og brækker halsen på arme, ben, skuldre, talje og fødder.
5) Hav det sjovt – prøv et kursus Det er vigtigt at du nyder din grafiske facilitering. For det er et værktøj, der indbyder til et lidt sjovere greb om den klassiske mødefacilitering og organisationsudvikling. Hvis du bibeholder det skælmske ved grafisk facilitering (uden helt at undergrave det seriøse aspekt, naturligvis), kan du udforske helt nye vinkler af den måde, I arbejder på, og du kan nå milevidt i din egen rolle som grafisk facilitator! For at få den allerbedste start på din karriere som grafisk facilitator, er det en god idé at prøve vores kursus i grafisk facilitering. Vi er helt vildt stolte af det, og vi tror på, at det er et af markedets bedste tilbud til dig. På kurset får du som en bonus dit helt eget startsæt til grafisk facilitering, med markedets bedste tuscher fra Neuland, en professionel tegnebog, kridt og masser af tegnepapir. Grafisk facilitering er lidt en udstyrssport, og vi har kælet for dine første redskaber. Pas på – man kan blive helt afhængig!
Din bonuspakke når du deltager på vores kursus i grafisk facilitering!